Reportage- och faktaböcker

Sjöwall/Wahlöö

Detta svenska författarpar var gifta med varandra och skrev polisromaner tillsammans. Maj Sjöwall var dotter till Will Sjöwall, som var företagsledare och hans hustru Margit Trobäck. Hon hade också en halvbror Lars Sjöwall som även han var företagsledare som sin far. Redan när Maj Sjöwall gick på flickskolan var hon anställd vid Åhlén & Åkerlunds förlag (1957–1959). Maj träffade Per Wahlöö 1963, när han jobbade på tidningen ”Folket i Bild”, och de bestämde sig för att skapa en romanserie om Martin Beck. Förutom att skriva fick de även två barn tillsammans, Jens och Tetz, båda jobbar inom filmindustrin. Än i dag är böckerna lika populära som då, de har blivit översatta till omkring 40 språk och har sålts i över en miljon exemplar.

Från första början bestämde sig Sjöwall/Wahlöö att skriva tio böcker, (en per år). Det vore ett lämpligt antal, ansåg de. Varken de eller någon annan trodde väl att deras romanserie skulle bli så populär att den skulle hålla i 50 år. Under åren 1965–1975 skrev de tio böcker precis som de sagt. Studerar du litteratur och behöver läxhjälp kan du läsa en bok av dem. Böckerna är polisromaner, skrivna utifrån polisens arbete, men när de började skriva var handlingen starkt samhällskritisk. Detta var författarnas sätt att reagera mot att det innan i stort sett bara hade skrivits deckare från en borgerlig berättartradition.

Alla av Sjöwall/Wahlöös böcker har filmatiserats och många har spelat kommissarie, Martin Beck. Även i andra länder har böckerna blivit film. Maj Sjöwalls och Per Wahlöös böcker är alla utgivna på Piratförlaget och på Piratförlagets hemsida kan du läsa mer om deras böcker. År 2005 gavs alla tio böckerna ut tillsammans med en extrabok som berättade om boksviten, i en box. När Per Wahlöö dog 1975 fortsatte Maj Sjöwall jobba som översättare och lektör, och hon skrev även några böcker. Maj Sjöwall dog 29 april 2020 i Landskrona.

bard