Reportage- och faktaböcker

Please kill me

Punken har dödförklarats och återuppstått fler gången än det går att räkna, sedan det stora genombrottet i slutet av 1970-talet. Punken fortsätter att fascinera, underhålla och väcka känslor, och för den som är det minsta intresserad av den amerikanska och den brittiska punkscenen så är boken Please kill me – Den ocensurerade historien om punken.

Boken är skriven av Gillian McCain och Legs McNeil, som intervjuat en stor andel människor som var med när det begav sig. En intressant detalj i sammanhanget är att Legs McNeil själv var med i och med att han är en av medgrundarna till det gamla fanzinet Punk, som gav punkrörelsens dess namn. Detta går att se på två sätt. Antingen som att han är part i målet eller som att han sitter på unika kunskaper som gör att han kommer intervjupersonerna nära. I det här fallet är det uppenbart att det är det sista påståendet som stämmer.

Boken följer legendariska band och artister som Patti Smith, Blondie, MC5, Ramones och Sex Pistols och är mycket läsvärd för såväl punkfantaster som av musikintresserade överlag. Intervjupersonerna berättar öppenhjärtigt om såväl framgångar som om skandaler, vilket gör boken till en riktig bladvändare.

bard