Reportage- och faktaböcker

Ljudböcker och e-böcker

Böcker har i alla tider varit tryckta på papper men tack vare modern teknik har bokmediet kunnat utvecklas under de senaste decennierna. Ett exempel på detta är ljudboken.

[IMAGE=c9f0VpbG4PoL.jpg]

Ljudböcker

[IMAGE=fwyXUtd0y6B0.jpg]

Ljudböcker är egentligen inget jättenytt fenomen. De som växte upp under 80-talet minns säkert “Titta, Lyssna, Läs”-ljudböckerna som var populära då. Det var sagoböcker för barn med bilder och tillhörande kassettband där sagan lästes upp, ofta med ljudeffekter för att ge extra inlevelse. Disney brukade även ha med musik från respektive film i sina ljudböcker. När ett visst ljud spelades upp visste man att det var dags att vända blad i boken.

Ljudböcker för vuxna var desto ovanligare på den här tiden. På biblioteken kunde man dock hitta vissa böcker inlästa på kassettband, riktade till personer med helt eller delvis nedsatt synförmåga. Den första ljudboken för vuxna som gick att köpa sägs vara “Lagens långa näsa” av Hasse Alfredsson från 1986.

I och med att CD-skivan slog igenom började ljudböcker även komma ut på dessa spegelaktiga skivor. Det stora genombrottet har dock skett på senare år i och med våra smartphones med snabba internetuppkopplingar. Idag kan man enkelt köpa ljudböcker digitalt över internet och lyssna på dem direkt i sin mobiltelefon. Det har även blivit populärt med prenumerationstjänster för ljudböcker som Storytel, BookBeat och Nextory. Där får man tillgång till ett stort bibliotek av ljudböcker att lyssna på så mycket man hinner och orkar under den tidsperiod man betalar för, vilket ofta är månadsvis. Är man en storkonsument av ljudböcker kan det med andra ord vara ett bra alternativ. Ljudböckerna strömmas sedan direkt till mobilen via en särskilt ljudboksapp man laddar ner. Ofta kan man även ladda ner hela ljudboken lokalt till sin mobil, så man kan lyssna på den även när man inte har tillgång till internetuppkoppling.

E-böcker

Tack vare internet och digitaliseringen är det idag också möjligt för vem som helst att ge ut sin egen bok, likväl som man kan beställa papperspåsar med eget tryck eller handla mat på nätet och få den hemkörd till dörren genom några enkla knapptryck på datorn. Denna typ av elektroniska böcker brukar kallas e-böcker och går att läsa på datorn, i mobilen eller surfplattan.

Det finns även dedikerade e-boksläsare som har specialutvecklade skärmar anpassade just för bokläsning. Dessa skärmar fungerar inte som vanliga dator- eller mobilskärmar utan bygger på en teknik som kallas e-ink, eller elektroniskt bläck på svenska. I korthet innebär detta att skärmarna mer liknar en boksida av papper än en traditionell bildskärm.

Man kan läsa på dessa skärmar i direkt solljus utan blänk och de drar dessutom inget batteri alls så länge bilden är statisk, vilket är optimalt för just bokläsning. Batterierna i e-boksläsare kan av denna anledning räcka i flera veckor, eller till och med månader, innan de behöver laddas igen. En e-boksläsare har dessutom plats för att lagra tusentals böcker. Den konservativa bokmalen kanske ändå föredrar de gamla hederliga böckerna av papper som man kan ställa i bokhyllan när man är klar med dem.

bard