Spionromaner och deckare

John le Carré

Det sägs att en god författare bör gräva där denne står för att gestaltningen ska bli bra, fängslande och trovärdig. Det råder säkert delade meningar om detta och vissa författare kan säkert skapa underverk enbart med hjälp av fantasin. Men en författare som verkligen grävt där han står är John le Carré, som främst gjort sig känd för sina populära spionromaner. John le Carré är en pesudonym för David John Moore Cornwell, som själv är gammal underrättelseofficer åt den brittiska kronan, under åren 1959-1964 och förmodligen är det en av huvudorsakerna till den nerv och autenticitet som präglar hans spionromaner.

Den som har det minsta intresse för spionromanen bör genast sätta tänderna i John le Carrés samlade verk. Hans böcker blev åter aktualiserade i Sverige och resten av världen, när den svenske regissören Tomas Alfredsson filmatiserade hans bok Mullvaden, vilket resulterade i den hyllade spionfilmen Tinker, Tailor, Soldier, Spy.

John le Carrés mest kända roman är Spionen som kom in från kylan, som skrevs redan under hans tid som underrättelseofficer och som gavs ut 1963. Romanen handlar om en brittisk underrättelseagent som skickas till Östtyskland under det kalla kriget, och blev genast en bästsäljare.

bard