Spionromaner och deckare

James Bond

Det finns spioner och så finns det spioner. En av världens mest kända spionerna är förmodligen den brittiske underrättelseagenten James Bond, eller Agent 007 med rätt att döda. James Bond har för den yngre publiken mest gjort sig känd för alla de otaliga bondfilmer som ständigt visas på hela världens biografer. Filmerna lockar ständigt nya tittare som vill hänföras av den brittiska charmen, de fantastiska nya vapnen och de klassiska Bondbilarna, som ständigt roar entusiasterna.

Men faktum är att James Bond, som så många andra hjältar, började sin fiktiva karriär i romanform. Den ursprunglige författaren Ian Fleming, skapade sin agent 1953 och hann skriva 14 böcker innan han dock. Han hade själv varit underrättelseofficer under Andra världskriget, och det sägs att James Bond är en romantiserad version av han själv.

Efter Ian Flemings död ville bokförlaget fortsätta tjäna pengar på den populära agenten, och lät författaren Kingsley Amis, skriva ytterligare en Bondroman, som stilistiskt och äventyrsmässigt är förhållandevis lik Ian Flemings originalberättelser. Därefter öppnades kranarna för fullt och ytterligare ett antal författare kom att skriva ett 20-tal nya agentromaner med James Bond i huvudrollen, även om många av dem inte har särskilt mycket med originalromanerna att göra.

Så för den som inte kan låta bli att ständigt besöka biografen för ännu ett Bondäventyr, gör rätt i att gå tillbaka till ungdomsromanerna och förkovra sig i hur det hela började. Finns tid och intresse kan även övriga författares böcker läsas med viss behållning, men för den mer modeste entusiasten räcker det gott och väl med att läsa Ian Flemings samlade Bondserie. Och varför inte jämföra böckerna med filmatiseringarna? Många av filmerna skiljer sig nämligen kraftigt från de böcker som bär samma titel.

bard