Reportage- och faktaböcker

Fördelar och risker med att läsa böcker

Böcker har genom historiens lopp haft en oerhörd påverkan på mänskligheten, allt från religion och ideologi till vetenskap och kunskap. Följande faktum visar på vilken betydelse böcker har för människor:

  • Det har publicerats över 130 miljoner böcker.
  • Världens dyraste bok köptes för 30,8 miljoner dollar.
  • Tom Sawyers äventyr var den första boken som skrevs med en skrivmaskin.
  • Bibeln, Maos lilla röda och Harry Potter är de mest lästa böckerna genom tiderna.

Böcker har utan tvekan ett stort inflytande på oss och flera fördelar med att läsa presenteras härnäst. Å andra sidan finns också vissa risker med böcker som många bokentusiaster bör känna till.

2 fördelar med att läsa böcker

1. Kunskap och lärdomar. Att läsa böcker är mycket mer än att fylla huvudet med information. Böcker ger oss kunskaper om sociala frågor, historiska perioder och kulturer. På samma gång gör läsningen att vi lär oss nya ord och uttryck utan att ens märka det. Ju mer kunskap du får, desto bättre utrustad blir du för att hantera utmaningar som uppstår.

2. Avkopplande. Vad kan vara mer avkopplande än att sätta sig ner i en fåtölj och läsa en spännande bok? Oavsett vilka problem du har på jobbet eller i din relationer med andra personer gör bokens historia att problemen glöms.

4 risker med att läsa böcker

Vi kan bli så förtjusta i att läsa att vi inte ser hur det kan orsaka skada. I själva verket kan för mycket läsning leda till psykologiska och fysiologiska risker. Därför redovisar vi här de mest förekommande problemen som kan uppstå.

1. Fysisk belastning. Läsning är förknippat med belastning av ögonen på bekostnad av fysisk aktivitet och träning. Bristande dieter, matsmältningsproblem, viktökning och utmattning förekommer hos de mest hängivna läsarna.

2. Osäkerhet. Om vi läser 10 olika böcker om exakt samma ämne kan det leda till osäkerhet på vad som verkligen stämmer. För att verkligen vara säker bör du läsa en kurs, gärna hos kompetens express som erbjuder en rad effektiva e-kurser. Se därför till att vara källkritisk i din läsning eftersom varje författare har sin åsikt.

3. Oavslutade ärenden. Det är inget fel att läsa böcker, dock kan alltför mycket tid på läsning leda till skuldkänslor till följd av oavslutade ärenden. Vi kan inte överge eller försumma dagens förpliktelser av arbete, läxor, relationer och sömn.

4. Stillasittande. Läsning uppmuntrar till stillasittande och inaktivitet eftersom det endast kräver att vi tittar och läser med ögonen.

bard