Historiska romaner

Ensam i Berlin

Ett ständigt återkommande tema i populärkulturen är de allierades kamp mot det nazistiska Tyskland under Andra världskriget. Främst i filmvärlden kablas USA:s goda insatser ofta ut som det som frälste Europa från Nazismen.

För den som vill få ett annat perspektiv på en av världshistoriens mest genomtröskade krig är Hans Falladas roman Ensam i Berlin ett måste. Romanen kom ut första gången 1947, och bygger på det verkliga tyska paret Otto och Elise Hampel, som under det nazistiska styret gjorde det bästa för att göra motstånd. Motståndet var såväl enkelt, som livsfarligt och innebar att det gifta paret lade ut små handskrivna brevkort i trappuppgångar, med avståndstagande från den nazistiska regimen, samt uppmaningar till motstånd.

Romanen är ett måste för den som vill få en bättre förståelse för hur det är att leva under en våldsam och auktoritär regim, men också om modet och styrkan att stå upp för högre värden och att göra motstånd.

Hans Fallada, pseudonym för Rudolf Ditzen, kom att bli den första författaren som levt under det nazistiska styret, som beskrev motståndet mot det i romanform. Boken skrevs i rasande takt 1946 och blev klar strax innan han dog 1947.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *