Spionromaner och deckare

Camilla Läckberg

Få offentliga personer lyckas röra upp så mycket känslor som Camilla Läckberg. Människor antingen hatar eller älskar henne, och ibland är det nästa lätt att glömma bort att hon i första hand är författare, inte en influenser på Instagram.

Hon har öppet berättat om hur hon lärde sig skriva på en skrivkurs, och 2003 debuterade hon med romanen Isprinsessan, och hennes författarskap har främst inriktats på deckare som utspelar sig i det idylliska samhället Fjällbacka, även om hon också skrivit noveller och en del andra böcker. I likhet med många andra kända boksviter, som till exempel Sjöwall/Wahlöös böcker om Beck, så består Fjällbackaserien av tio romaner och huvudpersonerna består av författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström, som tillsammans löser mord som begås i det idylliska samhället.

Fjällbacka har kallats för Sveriges Midsummer, på grund av sin höga litterära mordfrekvens och precis som Morden i Midsummer, har Fjällbackaserien funnit en stor och trogen publik, inte bara i Sverige utan också internationellt. Camilla Läckbergs böcker har sålts i över 60 länder och i fler än 22 miljoner exemplar, och det är därmed helt och hållet rättvist att kalla henne för en svensk deckardrottning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *