Reportage- och faktaböcker

Barnböcker

Drömmer du om att skriva barnböcker men vet inte riktigt hur du ska börja? Det är snarare regel än undantag att tvivla på sin egen förmåga inför ett potentiellt karriärbyte eller känna sig orolig om man har en idé som fyller ett marknadsmässigt behov. Kanske har du lagt idéerna på hyllan tidigare och tänkt att du ändå inte kan illustrera ditt eget manus. Här kommer lite tips och tankar kring hur du kan komma vidare.

Kreativitet

Unna dig en plats där du kan fokusera på dina idéer och sätta dem på pränt. Har du inte tagit steget från tanke till manus än är det dags att börja skissa på ett konkret upplägg. Ta till exempel hjälp av helio.se och deras nybyggda kontorshotell på Södermalm där du kan hyra ett eget rum. Då sitter du tillsammans med andra kreativa företagare i en gammal skofabrik med såväl högt tak som karaktär där alla drömmar ryms i en enda lokal. Det kan också vara en bra idé att hämta inspiration och antingen gå en kurs eller utbilda sig själv kring vad det innebär att skriva en barnbok.

Ett annat tips är att trycka sin egen barnbok. Det finns mängder av tryckerier som trycker böcker på löpande band åt både företag och privatpersoner. På detta sätt får du möjlighet att se hur boken ser ut. Du måste inte rita dina egna bilder men kan gärna prova för att se om det ökar skrivlusten, fantasin och kreativiteten. Det viktigaste är att utgå från din idé och låta inspirationen leda dig vidare.

Pekböcker

Inte sällan väcks tankar och idéer till liv när egna barn går igenom olika utvecklingsstadier på vägen mot att erövra språket. Nyblivna föräldrar får ofta möjlighet att hämta ut en babybox med produkter, varuprover och rabattkoder från till exempel Apoteket Hjärtat. Babyboxen är kostnadsfri och ger möjlighet att få rabatt på produkter som kan behövas till den lilla bebisen. Med dessa kan du till exempel köpa en uppskattad pekbok och samtidigt få en bok med tips och råd kring hur du tar hand om din bebis på bästa sätt.

Egna barn kan också vara katalysatorn som sätter bollen i rullning. Genom att iaktta vad ditt eget barn uppskattar kan du börja med att göra egna pekböcker och sedan successivt öka svårighetsgraden. Barnböcker som är uppbyggda som äventyr där huvudpersonen till exempel besöker en bondgård kan ge upphov till en hel del glädje. Låt inte dina tankar och idéer övervintra i byrålådan utan plocka fram dem i ljuset, syna dem och pröva dem. Sist men inte minst är det viktigt att komma ihåg att du måste våga för att vinna. Du vet inte om du har det som krävs förrän du har provat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *