Mamma Mu och Kråkan

Varukorgen är tom

Om oss

Om oss!? Vilka är vi? Ja, det är väl i första hand jag, skulle Kråkan säga. Det är jag… och så…ja, okey, Mamma Mu då. Det är vi…fast mest jag, Kråkan. Och dom andra. Och jag.

Det är nog så han vill se det, Kråkan, att det är han som ”frontar” hela det sällskap av sagofigurer som du kan hitta på den här hemsidan. De befolkar den värld, de sagolandskap, som Jujja Wieslander skapat tillsammans med sin förra man Tomas.

Det är Mamma Mu och Kråkan, två individer med stark personlighet, men också ett oskiljaktigt par. Det är Dagspöket, som har problemet att han är alldeles svart, så han syns inte om natten utan måste spöka på da’n. Det är Lillebror och hans kompis Billan. Och hans kära Nalle förstås. Det är det snälla monstret Pelle, Moa med sin magiska förvandlingsförmåga och girafferna med de korta halsarna.

Allt började med barnen. Barnen i Jujjas och Tomas närhet, egna och andras. De lekte, sjöng, hoppade och dansade som små barn gör och Jujja och Tomas lyssnade, tittade, tolkade och det blev sånger, små gonattsagor, berättelser. Och de fick chansen att göra barnradio, de började producera skivor och ett bokförlag blev intresserat, det blev bilderböcker och kapitelböcker.

Detta var åttital och skickliga musiker som Backa-Hans Eriksson och Anders Ågren, som också gett röst åt Kråkan, kom in i bilden. I sitt musicerande fångade de precis det Jujja och Tomas uttryckte i ord och sång. Och så kom fantasirika illustratörer som Sven Nordqvist, Jens Ahlbom och Olof Landström och nu på senare år Marit Törnqvist och Bettina Johansson. De har alla gett form och stark karaktär åt sagofigurerna.

Sen dog Tomas i mitten av nittitalet och Jujjas skaparlust och arbetsglädje försvann. Det blev en tid av uppbrott och tystnad. Men hon återfann lust och glädje några år senare. Kanske kan man datera denna ”återkomst” exakt till en augustieftermiddag på en semesterbalkong år 2000 när hon satt och bläddrade i ett gammalt manus och plötsligt började skratta Det var Mamma Mu och Kråkan som diskuterade något. En stund senare knattrade tangenterna på Jujjas dator. Så kan det gå till.

Under de senaste tio åren har det blivit fler böcker från Jujjas dator, det har producerats en långfilm, flera datorspel, på senaste tiden appar förstås och mycket därtill. Det spelas teater med Mamma Mu och Kråkan på flera håll här i landet, i Finland och Tyskland.  Och de båda vännerna har flugit vida omkring. Idag är böckerna om Mamma Mu och Kråkan översatta till mer än tretti språk. Du kan se vilka här på hemsidan. Och tanken med hemsidan är att här ska finnas allt som Jujja och Tomas producerat och allt övrigt som ges ut i Jujjas namn, t.ex. pussel, pysselböcker, dockor.

Idag är det tre personer som arbetar i det företag, Kråkan och Mamma Mu AB, som Jujja och Tomas startade. Det är förutom Jujja hennes man, som arbetar med bokföring och sånt kul och hennes dotter, som nu sköter beställningarna från hemsidan från företaget Krax Produktion och som är den som gör alla vackra paket med kråksparkar på.

Fler är vi inte. Ibland när någon ringer och frågar efter en viss bok eller skiva, säger vi att vi ska titta efter i lagret. ”Ja, kan ni göra det så…, säger personen i fråga och vi anar att hon ser framför sig hur vi tar gaffeltrucken och kör ut i den stora lagerhangaren för att leta. Riktigt så är det alltså inte. Vi tittar på några hyllor, drar ut några lådor och kikar in i en garderob om just den där skivan finns inne eller behöver beställas. För det är där – i hyllorna och i lådorna våra sagofigurer håller till innan de med postens hjälp reser ut till dem de är avsedda för – barnen.

För allt börjar och slutar med barnen.